Faraohund

Denne rasen regnes av mange for å være verdens eldste tamhundrase, selv om dette ikke kan bevises på noen måte. En Farao-hund-lignende hund er avbildet i egyptiske graver fra før 2000 år f. Kr. og omtalt i ennå eldre skrifter. Den egyptiske guden Anubis har et hode som en faraohund.

Rasen har med stor sikkerhet  felles opphav med bl.a. ibizahund, kanari-hund og etnahund. Faraohunden utviklet seg på Malta for omkring 3000 år siden. På Malta blir hunden kalt "Kelb tal-Fenek" som betyr rett og slett "hund som jakter på kaniner".

Rasen ble brakt til øyene i Middelhavet av fønikerne alt omkring år 1000 f. Kr, og da spesielt til Goza og Malta. Den regnes som Maltas nasjonalhund, og fordi rasen ble isolert på disse øyene, har typen blitt både bevart og utviklet der.

Faraohunden er en hetsjakthund, først og fremst for gasell, hare og kaninjakt, men den jager ved hjelp av både lukt, syn og hørsel. På 1920-tallet ble rasen importert til England og rundt 1970 ble den anerkjent av den engelske kennel klubben. Den har siden spredt seg til hele verden. Faraohunden er både kvikk og rask, og galopp er dens naturlige bevegelsesform. Det er en elegant og hengiven familiehund, hvis opphav klart tilhører myndene. Vi kan nevne at bekjentheter som prisesse Antoinette av Monacco og prins Henrik av Danmark holder faraohund.

I dag finnes det omkring 3-4000 av disse hundene rundt om i verden, men på Malta, i dens naturlige miljø, kan den være i ferd med å dø ut. Det har derfor nylig blitt lansert en kampanje for å redde disse vakre hundene.

Faraohunden er middels stor og har et edelt utseende med tørre, rene linjer. Den er elegant, men likevel kraftig.

Standarden (gruppe 5/ FCI 248)

bullet

Hode: langt og tørt med ubetydelig stopp, stumpt kileformet. Nesebrusken alltid kjøttfarget.

bullet

Øyne: ovale, ravfarget og med våkent uttrykk.

bullet

Ører: middels høyt ansatt, brede ved ansatsen, bevegelige, tynne og store. Bæres oppstående når hunden er oppmerksom.

bullet

Bitt: saksebitt.

bullet

Hals: lang, smal, tørr og muskuløs.

bullet

Kropp: smidig med nesten rett rygglinje, en tanke hellende kryss. Dypt bryst, moderat opptrukket buklinje.

bullet

Ben: lange, godt tilbakelagte skuldre, rette forben, sterke mellomhender. Bakbeina parallelle, muskuløse og moderat vinklet.

bullet

Poter: sterke, godt hvelvet med tykke tredeputer.

bullet

Hale: middels høyt ansatt, tykk ved roten og avsmalnende (som en pisk). Rekker til haseleddet. Bæres høyt under bevegelse.

bullet

Bevegelser: frie, flytende og jordvinnende med høyt båret hode.

bullet

Pels: kort og glinsende, varierer fra kort og tilliggende til forholdsvis strihåret.

bullet

Farge: rødbrun eller mørk rødbrun med hvite tegninger (Hvit haletipp og hvit stjerneflekk på brystet er meget ønskelig. Hvitt på tærne og et smalt, hvitt bliss på hodet kan også tillates).

bullet

Skulderhøyde: idealhøyde for hannhund 56 cm (56-63), tispe 53 cm (53-61 cm).

Startsiden